Vad är en tullvärdedeklaration?

När värdet på varorna som importeras är högre än 231 666 kr i en och samma sändning måste en tullvärdedeklaration lämnas. Tullvärdedeklarationen klargör förhållandet mellan köpare och säljare samt hur priset på varan har påverkats av en eventuell relation mellan parterna.

Den 1 september infördes en ny ansökan för återkommande flöden med samma handelsvillkor. Har ni ett tillstånd till generell tullvärdedeklaration så gäller den året ut, men redan nu kan ni ansöka enligt den nya blanketten och de nya reglerna.

Om tillstånd saknas ska motsvarande information lämnas i importdeklarationen för varje sändning av ert tullombud, vilket kan innebära förseningar i leveranskedjan.

tullvärdedeklaration

Varför är tullvärdedeklarationen viktig?

När tullvärdet är högre än gränsvärdet krävs det att det fastställs enligt transaktionsvärdemetoden, där uppgifter om kostnader och förhållanden som har påverkat priset för den importerade varan framgår. Detta intygas i en tullvärdedeklaration, antingen i form av ett tillstånd eller genom att ange uppgifterna per sändning som överstiger gränsvärdet.

För att undvika förseningar i leveranskedjan behöver ni redan nu kontrollera om ni har flöden med högre varuvärden och vilka leverantörer som det gäller.

Vi rekommenderar att ni ansöker om ett tillstånd, som gör importhanteringen mycket smidigare. Det hjälper vi er gärna med. Se vår tjänst Tillståndsansökningar.

När krävs en tullvärdedeklaration?

När sändningens totala värde överstiger 231 666 kr krävs det att uppgifterna lämnas i form av ett tillstånd i förväg eller direkt i importdeklarationen.

En importdeklaration kommer inte att kunna lämnas in för er räkning innan korrekta uppgifter har angetts. Det kan därmed innebära förseningar i leveranskedjan.

Hur kan du säkerställa korrekt tullvärdedeklaration?

Kontrollera redan nu om ni har sändningar vars värden överstiger gränsvärdet. Kontrollera vilka leverantörer som det gäller och ansök om undantag från att lämna tullvärderelaterade uppgifter vid återkommande importer, om möjligt.

Vi kan hjälpa er både med rutiner och tillståndsansökan. Se våra tjänster: Rådgivning kring Tullhantering  och Tillståndsansökningar

Behöver du hjälp? Kontakta oss på Tullsupport

Vi finns här för er. Med över 25 års erfarenhet inom tullområdet och kunskap inom flera olika branscher har vi den unika kompetensen som kan komplettera er egen. Kontakta gärna oss för mer information.