Tullregler för alkohol

Import av alkohol till Sverige är strikt reglerad och omfattas av flera lagar och förordningar. Det är viktigt att förstå de regler som gäller kring varan för att undvika juridiska konsekvenser.

Med alkoholvara avses öl, vin, andra jästa drycker, mellanklassprodukter och etylalkohol. Skatt ska betalas vid import av varan som tas ut per liter beroende på varans volymprocent alkohol. Som uppläggshavare på ett skatteupplag regleras skatteskulden via Skatteverket.

Vid otillåten införsel beslutar Tullverket om alkoholskatten och tullagen gäller.

Tullregler för alkohol

Definition av alkoholimport – när klassas det som import?

Personlig införsel av alkohol ska vara av personligt bruk och får inte säljas vidare. Du kan bjuda på alkoholen men får inte ta betalt. Du måste transportera varan själv till Sverige och det finns olika regler för den tillåtna mängden. Ingen alkoholskatt behöver betalas.

Om alkoholen transporteras av någon annan än köparen själv, räknas det som import och omfattas av särskilda regler.

Import av alkohol för kommersiellt bruk måste omedelbart efter importen överföras till ett uppskovsförfarande. Alkoholskatt betalas till Skatteverket baserat på varans volymprocent alkohol och mängd. Skatt ska inte betalas för alkoholvaror som under ett upphovsförfarande blivit förstörda eller gått förlorade och därmed obrukbara.

Regler vid import från EU-länder

Även om tullavgifter inte tillämpas inom EU måste alkoholskatt och moms betalas vid import av alkohol till Sverige. Företag som importerar alkohol måste vara registrerade hos Skatteverket och eventuellt ha tillstånd från Folkhälsomyndigheten.

Privatpersoner ,som inte själva transporterar alkoholen, utan i stället beställer den från ett annat EU-land, är skyldiga att deklarera och betala alkoholskatt i Sverige. Läs mer på Tullverkets information om att handla alkohol på nätet

Ett företag som saknar tillstånd till skatteuppskov måste betala skatt för alkohol som flyttas från ett annat EU-land. Med ett tillstånd till skatteuppskov kan företaget i vissa fall skjuta upp skatten, om företaget är godkänd att ta emot varorna inom EU:s system för uppskov.

Regler vid import från länder utanför EU

Vid import från tredje land tillkommer tullavgifter utöver alkoholskatt och moms. En fullständig tulldeklaration måste lämnas till Tullverket och korrekt dokumentation krävs. Vissa restriktioner och kvoter kan gälla beroende på alkoholens ursprungsland.

Läs mer på Skatteverket

Som certifierad mottagare rapporteras alkoholskatten till Skatteverket.

Mängdgränser och när tillstånd krävs

För personlig införsel begränsas tillåten mängd beroende på vilket land som varan köps in ifrån och varans alkoholhalt.

Ett företag som importerar alkohol behöver alltid ett tillstånd, oavsett mängd.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens information om import och införsel av alkoholdrycker.

Alkoholskatt och moms – vad ska betalas och till vem?

Hur hög alkoholskatt som ska betalas beror på typ, mängd av alkohol och dess alkoholhalt. Moms beräknas på varans värde inklusive frakt och eventuell tull samt alkoholskatt.

Krav på dokumentation och klassificering

Vid import krävs det korrekt dokumentation som faktura, fraktdokument och eventuella ursprungsintyg, licenser eller andra typer av tillstånd. Det är varukoden som styr hur hög tull och skatt som ska betalas för varan. Att varuklassificera ert gods korrekt är A och O och är något som vi hjälper många andra företag med.

Om korrekt dokumentation saknas kan det leda till förseningar i varuflödet, tullkontroll eller att varorna beslagtas.

Tillsyn, kontroll och sanktioner

Tullverket och Skatteverket är två myndigheter som har lite olika roller när det gäller att övervaka och kontrollera regelverket kring import av alkohol. Även folkhälsomyndigheten har ansvar för tillsyn över efterlevnaden enligt alkohollagen. Kommunen och Polismyndigheten har tillsyn över efterlevnaden av de bestämmelser som gäller för servering av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat.

Tullverkets roll är att arbeta för ett samhälle fritt från varor som hotar miljön eller människors hälsa och trygghet och där näringslivet konkurrerar på lika villkor.

Skatteverkets huvuduppgift är att ta in skatter, registrera bouppteckningar, sköta folkbokföringen och vara borgenär åt staten.

Den som bryter mot gällande lagstiftning riskerar att dömas till ansvar i form av böter eller fängelse. Företag riskerar även att förlora sina tillstånd vid upprepade överträdelser. Se Alkohollagen (2010:1622), särskilt kapitel 9 om tillsyn.

Tullsupport – experter på tullregler för alkohol

Tullsupport är en liten personlig och pålitlig partner för företag som behöver hjälp med sin alkoholimport och har stenkoll på tullreglerna för alkohol. Vi erbjuder tjänster som rådgivning, hjälp med dokumentation och kontakt med myndigheter, samt håller företagsanpassad utbildningar och bistår med vår kompetens vid tillståndsansökningar. Kontakta gärna oss för konsultation eller mer information.

Vanliga frågor om tullregler för alkohol

När träder tullregler i kraft vid import av alkohol? toggle accordion

Tullverket ska besluta om skatten på varan om importören har brustit i sin skattskyldighet enligt lagen om alkoholskatt.

Gäller tullregler även vid import från EU-länder? toggle accordion

En företagare som planerar att ta emot beskattad alkohol i Sverige från ett annat EU-land behöver först anmäla sig för registrering och ställa en säkerhet hos Skatteverket. När alkoholen tas emot betalas skatt för varorna i Sverige.

Vilken dokumentation kräver Tullverket vid alkoholimport? toggle accordion

En tulldeklaration behöver upprättas där uppgifter om varuvärde, varukod, volym och antal är viktiga uppgifter för att kunna beräkna korrekta tullavgifter och andra skatter.