Avskognings­förordningen


Avskogningsförordningen (EUDR) trädde i kraft den 29 juni 2023 och ska förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse globalt. Här är en sammanfattning av förordningens krav, tillämpning och vad företagen behöver veta.

Varför behövs avskognings­förordningen?

Förordningen ska förhindra handel med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse runt om i världen. Syftet är att minska den globala avskogningen genom en gemensam skogsstrategi inom EU.

Alla produkter som omfattas av förordningen är specificerade som varukoder i en lista som Skogsstyrelsen tillhandahåller. Kontrollera därför om ni har produkter som omfattas av förordningen och säkerställ redan nu att ni har de rutiner och dokument som krävs.  

Produkter som omfattas

  • nötkreatur
  • kakao
  • kaffe
  • oljepalm
  • gummi
  • soja
  • och trä.

Vad förordningen kräver

Den som producerar, importerar, exporterar eller handlar med de produkter som träffas av förordningen berörs av reglerna, som innebär att varorna inte får skeppas om inte följande krav är uppfyllda:

  • att de är avskogningsfria
  • de har producerats i enlighet med lagstiftningen i produktionslandet
  • de omfattas av en förklaring om tillbörlig aktsamhet.

Tillämpning av avskognings­förordningen för företag

Olika datum gäller beroende på företagets storlek. Större och mindre företag har olika tidsfrister att följa.

Stora och medelstora företag

  • Gäller från 30 december 2024.

Medelstora företag definieras som de som har mellan 50 och 249 anställda och har en årsomsättning om högst 50 miljoner euro eller en årlig balansomslutning om högst 43 miljoner euro. Stora företag är alla som överstiger det som gäller för medelstora företag

Mikro och små företag

  • Gäller från 30 juni 2025, oavsett när företaget etablerades.

Mikroföretag definieras som de som har upp till 10 anställda och som har en balansomslutning om högst 450 000 euro, samt en nettoomsättning om högst 900 000 euro.

Små företag definieras som de som har mellan 10 och 49 anställda och vars omsättning eller balansomslutning inte överstiger 10 miljoner euro per år.

Träprodukter

  • Gäller oavsett företagets storlek från 30 december 2024.

Övergångsperioder gäller beroende på när träprodukter producerades och släpptes på marknaden.

avskogningsförordningen

Viktiga förberedelser för företagare

Då det är varukoden i era tulldeklarationer som styr om ni träffas av denna förordning eller inte är det viktigt att ni har regelbundna kontroller för att säkerställa att era tulldeklarationer är korrekta.

Det är viktigt att ni begär in en kopia av den importdeklaration som upprättas för er räkning för att kunna kontrollera dessa löpande. Då det kan vara tidskrävande att begära in dessa vill vi tipsa om vårt webbaserade system Tullportalen.

Kontrollera redan nu om ni har varor som omfattas av denna förordning för att sätta upp de interna rutiner som krävs av er.

Som verksamhetsutövare behöver ni lämna en förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) innan ni importerar, exporterar eller tillhandahåller en produkt på marknaden som träffas av denna förordning. En fota ska lämnas för varje leverans via EU:s informationssystem Traces. Ett referensnummer erhålles som måste anges på era tulldeklarationer vid import och export. Referensnumret ska följa med produkten genom leveranskedjan.

I november öppnar systemet för registrering och i december kan förklaringar om tillbörlig aktsamhet börja lämnas in.

Det är viktigt att ni samlar in information om era produkter och bedömer risken för att råvaran inte är avskogningsfri eller inte har producerats i enlighet med lagstiftningen i produktionslandet.

Med vår nulägesanalys får ni en genomlysning av hela er tullhantering, då vi även kontrollerar om ni i dagsläget importerar eller exporterar varor som träffas av detta regelverk.

De löpande rutinerna bör vara:

  • Implementera rutiner
  • Riskbedömning
  • Säkerställ att ni efterlever kravet på spårbarhet

Vad händer om avskogningsförordningen inte följs?

Företag som bryter mot denna förordning riskerar sanktioner och sanktionsavgifter. De svenska straffbestämmelserna kommer att presenteras i februari 2025.

Frågor och svar

Vad är avskogningsförordningen? toggle accordion

Ett initiativ inom EU:s skogsstrategi 2030, som syftar till att minimera unionens bidrag till avskogning och skogsförstörelse världen över.

Hur påverkar detta svenska företag? toggle accordion

En förklaring om tillbörlig aktsamhet (fota) ska lämnas för varje leverans. Företaget behöver samla in information om sina produkter från leverantören, som utgör underlag och stöd i den riskbedömning som krävs.

Hur ska jag som företag förbereda mig? toggle accordion

Se över er varuklassificering för att säkerställa om ni omfattas av regelverket eller inte. Upprätta och implementera de rutiner som krävs för att säkerställa att ni efterlever denna förordning.

Tullsupport kan hjälpa er med både Tullutbildning och annat administrativt stöd. Med vår nulägesanalys får ni även en koll på om de nuvarande varukoder som deklareras är korrekta och om ni omfattas av regelverket eller inte.

Kontakta oss på Tullsupport

Kontakta gärna oss redan idag för ett första förutsättningslöst möte där ni får berätta lite mer om er verksamhet. Vi hjälper många företag att spara både tid och pengar genom effektiva interna rutiner och processer.

Ytterligare resurser

För ytterligare förståelse och information om EU avskogningsförordning och dess tillämpning i Sverige kan du besöka följande webbplatser:

Skogsindustriernas hemsida: Här hittar du information om hur EU avskogningsförordning påverkar skogsindustrin i Sverige. Webbplatsen erbjuder insikter om branschens anpassning och de specifika krav som ställs på skogsindustrin enligt förordningen.

Skogsstyrelsens hemsida: På denna sida finner du detaljerad information om avskogningsförordningen, inklusive dess tillämpning och vad som förväntas av aktörer inom skogssektorn i Sverige. Skogsstyrelsen erbjuder vägledning och resurser för att hjälpa företag och organisationer att förstå och följa reglerna.

EU-kommissionens hemsida: För en övergripande förståelse av hur avskogningsförordningen implementeras på europeisk nivå, besök EU-kommissionens sida om ”Deforestation Regulation Implementation” på europa.eu. Här finns officiella dokument, riktlinjer och uppdateringar om hur förordningen tillämpas inom hela EU.

Regeringens hemsida om anpassning av svensk rätt: Denna webbplats ger information om hur svensk lagstiftning anpassas för att överensstämma med EU avskogningsförordning. Här kan du läsa om förändringar i svensk lag och hur dessa påverkar både företag och myndigheter i Sverige.