Importmoms

Många företag upplever att beräkning av importmoms är en komplicerad process. Importmoms ska redovisas och betalas till Skatteverket om företaget är momsregistrerat i Sverige. För företag utan svensk momsregistrering ska importmomsen i stället deklareras i importtulldeklarationen och betalas till Tullverket.

importmoms

Krav på EORI-nummer

Vid upprättande av importdeklarationen krävs ett giltigt EORI-nummer, vilket ansöks om i det första EU-land där en tullaktivitet uppstår.

Utmaningar med importmoms

Vi har märkt att många företag tycker att det är krångligt att beräkna importmoms korrekt. Det värde som ska deklareras till Skatteverket baserar sig på de importtulldeklarationer som har upprättats för företaget under den aktuella perioden. Flera företag har rapporterat felaktiga belopp eller på ett felaktigt sätt.

Kontroll av tulldeklarationer

Det är viktigt att ni först kontrollerar att tulldeklarationerna är korrekta för att kunna säkerställa att den rapporterade importmomsen blir korrekt. En felaktigt rapporterad importmoms kan få stora konsekvenser om ni har en blandad verksamhet, eftersom endast delar av importmomsen är avdragsgill.

Beräkning av importmoms

För att få fram ett korrekt värde för importmomsen, ska tullvärdet adderas med tullavgifter samt bikostnader och fraktkostnader inom EU.

  • Varukoden för de importerade varorna styr vilken tullsats och därmed vilken tullavgift som ska betalas.
  • Varuvärdet ska vara det samma som finns i bokföringen och därutöver kan olika yrkanden göras i deklarationen, som allt tillsammans behöver stämmas av.
  • Tullvärdet består av den bokförda fakturans värde, försäkringskostnader, fraktkostnader utanför EU och eventuella bikostnader i samband med importen.

Ansvar för tulldeklarationer

Som importör är ni ytterst ansvariga för att tulldeklarationerna som upprättas för er räkning är korrekta. Många företag tror att detta hanteras korrekt av marknadsaktörer, men tyvärr sker ofta fel som företaget behöver svara för vid en eventuell tullrevision. Ett företag kan aldrig frånskriva sig skulden för de tulldeklarationer som upprättas genom att anlita ett tullombud.

Egenkontroller och riskminimering

Genom effektiva interna egenkontroller av era tulldeklarationer minimerar ni risken för tulltillägg och indragna tillstånd, samt säkerställer att ni betalar rätt avgifter både till Tullverket och Skatteverket.

Kontakta oss för hjälp

Kontakta oss gärna så berättar vi mer. Vi hjälper många företag till en mer kostnadseffektiv tullhantering genom våra tullutbildningar och tullrådgivning.

Frågor och svar om importmoms

När ska importmoms redovisas? toggle accordion

Importmomsen redovisas i samma period som företagets övriga momsredovisning, genom att addera korrekta värden i ruta 50 och 60 i momsdeklarationen.

Avdragsrätt för importmomsen baserar sig på datumet för tullräkningen eller annan räkning som innefattar momsunderlaget.

Hur fungerar moms vid import? toggle accordion

Om företaget är momsregistrerat i Sverige så måste importmomsen rapporteras av företaget själva till Skatteverket inom föreskriven tid.

Om företaget inte är momsregistrerat beslutar Tullverket om momsavgiften, som betalas till dem.

Importmomsen baserar sig på värden som anges i era tulldeklarationer och är avdragsgill i samma månad som tullräkningen ställs ut.

Vad händer om man inte betalar importmoms? toggle accordion

Importmomsen är oftast inte en kostnad för företag med full avdragsrätt. För andra företag kan en del uppstå som en kostnad.

Om rapportering uteblir hör Skatteverket oftast av sig med frågor om varför. Baserat på företagets svar beslutar Skatteverket om en eventuell djupare kontroll eller skatterevision.