Tullverket import
Innehåll
Tullverkets roll vid import
Tullverket är ansvarigt för att övervaka och reglera import av varor till Sverige och säkerställa att alla tull- och handelsföreskrifter följs. De kontrollerar att varor som importeras uppfyller nationella säkerhetsstandarder och att korrekta tullavgifter betalas. Tullverkets roll är även att förhindra smuggling och olaglig handel genom att genomföra inspektioner och granskningar.
Se vår artiklel om tullrevision, som är en av de åtgärder som Tullverket vidtar för att förhindra olaglig handel.
Att importera varor kan verka komplicerat, men här är en enkel guide för att förstå Tullverkets roll och vad ert företag behöver göra.
Steg 1. Börja Importera
Se till att ditt företag har ett giltigt EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification).
Kontrollera om du kan ansöka om andra tillstånd hos Tullverket som kan underlätta och förenkla era importer.
Registrera dig för Tullverkets webbtjänster där du kan kontrollera dina importärenden.
Steg 2. Deklarera varor vid import
Varje gång du importerar varor måste en importdeklaration upprättas. I importdeklarationen redovisas varan med en varukod enligt tulltaxan, varans värde och ursprungsland. I importdeklarationen kan ni även yrka på reducerad eller helt nedsatt tullkostnad genom att söka en importkvot, hänvisa till ett frihandelsavtal eller genom ett tillstånd för särskilda förfaranden.
Varukoden, varans värde och andra yrkanden i era importdeklarationer ligger till grund för de tullavgifter och andra skatter som ska betalas till Tullverket.
Vi rekommenderar att ni bokar en tullutbildning för att vara säkra på att de importdeklarationer som upprättas för er räkning är korrekta och att ni yrkar på tullättnader om det finns möjlighet enligt gällande lagstiftning.
Steg 3. Betala tullar och avgifter
Du betalar tull och eventuella andra avgifter som kemikalieskatt, antidumpningsavgifter, tilläggstullar och mycket mer, beroende på den varukod som deklareras i er importdeklaration.
Importmoms redovisar ni själva till Skatteverket, baserat på de importdeklarationer som upprättas för företagets räkning.
Om ni har tillstånd till betalningsanstånd skickar Tullverket en faktura på eventuella tullkostnader, som ska betalas med 10 dagar netto. I annat fall kan ert tullombud ta på sig betalningsansvaret för er räkning vilket de ofta tar ut en utläggsersättning för.
Om ni upptäcker fel i era tulldeklarationer kan ni ansöka om en omprövning av ärendet inom 3 år.
Steg 4. Särskild användning och frihandel
För vissa varor kan du få nedsatt tull eller tullfritt om de används för specifika ändamål som retur efter reparation eller utställning, aktiv förädling eller slutanvändning.
–EU´s frihandelsavtal kan ge tullnedsättning eller tullfrihet på varor från vissa länder. Om varorna skeppas direkt från ett land som EU har ett frihandelsavtal med och er leverantör har upprättat ett korrekt ursprungsintyg för varan kan ni yrka på delvis eller helt nedsatt tullavgift.
Läs mer om särskilda regler för olika länder under respektive land.
Steg 5. Hantering av restriktioner och säkerhet
- Varor med restriktioner: Den varukod som anges för varan avgör om den omfattas av importrestriktioner eller inte. Importrestriktioner varierar och kan innebära att ni t.ex. måste ansöka om en licens innan varorna ankommer för att få importera dessa till Sverige. Läs mer i vår artikel här: Importrestriktioner.
Import från EU-länder
Inom EU råder fri rörlighet för varor vilket innebär att varor som köps från andra EU-länder inte behöver tulldeklareras. Denna regel underlättar och förenklar importprocessen avsevärt. Företag och privatpersoner kan därför handla mellan EU-länder utan att behöva tänka på tullhanteringen. Företag som överskrider vissa beloppsgränser behöver dock rapportera intrastat månadsvis till SCB. Lämna uppgifter-Intrastat.
Följ goda tullrutiner
Se till att ha goda tullrutiner för att undvika problem. Det innebär att noggrant planera, kontrollera och följa upp din tullhantering så att ni aktivt kan undvika eventuella sanktionsavgifter.
Vi rekommenderar löpnade rutiner för egenkontroll så att ni kan hinna göra omprövningar av felaktiga ärenden innan Tullverket upptäcker dem. Det får ofta konsekvenser som tilläggstull, indragna tillstånd och i värsta fall åtal.
Vi kan hjälpa er med vissa administrativa uppgifter vid behov. Se vår tjänst – Tulladministratör.
Kontakta Tullsupport
För mer information och detaljerad vägledning, kontakta oss på Tullsupport. Vi hjälper er genom varje steg i importprocessen.